facebook.com/sinervontalo

prosinervo@gmail.com

Sauniementie 5 Velkua

p. 040 5931 311

Saaristotalo Sinervo -hanke

16. 05. 17

 

Velkuan saaristotalo Sinervo -hanke oli kaksivuotinen (2016-2017) Pro Sinervo ry:n toteuttama Leader-hanke. Hanke päättyi 28.2.2018, ja hankeraportti ilmestyy tälle sivulle kevään 2018 aikana.  

 

Hankkeen päämääränä oli tehdä näkyväksi Velkuan-Livonsaaren alueen saaristolaiskulttuuria, vahvistaa saaristolaisidentiteettiä ja toteuttaa tähän pohjautuvia kaikenikäisille suunnattuja toimintoja.

 

Tämän päivän saaristolaisuus on erilaista kuin vielä muutama vuosikymmen sitten. Elinkeinorakenteen muuttuminen, helpottuneet kulkuyhteydet, yhteiskunnassamme yleisesti tapahtuvat muutokset ja muuttoliike ovat johtaneet siihen, että paikallisympäristön tuntemus, perinteet ja taidot ovat yhä harvemmille tuttuja.

 

Hankkeen avulla herätetään keskustelua siitä, mitä tämän päivän saaristolaisuus on, ja tuodaan sitä esille Velkuan-Livonsaaren alueen elämää rikastuttavana voimavarana. Hankkeen kuluessa tallennetaan perinnetietoa haastattelujen ja tarinankerronnan avulla, sekä järjestetään saaristolaistaitoja koskevia kursseja ja tapahtumia.

 

Yhteistyössä eri toimijoiden kanssa laaditaan tulevaisuuden toimintastrategia Sinervon saaristotalolle. Hankkeessa työstetään alueen rikkaasta kulttuurista ideoita kulttuuri-ja luontomatkailua edistämään.

 

Hanke luo saaristolais-kasvatusmateriaalia lasten ja nuorten käyttöön, mikä myös pilotoidaan Velkuan koulun kanssa. Saavutetut tulokset ja tuotetut materiaalit ovat hankkeen päätyttyäkin kaikkien saatavilla mm. netissä.

 

Hankkeessa  toteutetaan mm.

 

Muisteluiltamia, joissa viihtyisässä ilmapiirissä kerrotaan ja kuullaan saariston elämästä ennen ja saadaan siitä elinvoimaa tähän päivään.

 

Saaristotaitopäiviä, jolloin kouluikäiset lapset ja nuoret pääsevät mm. rysäkalastamaan ja harjoittamaan muita perinteisiä taitoja.

 

Tallennetaan perinteitä esim. haastattelujen ja valokuvien muodossa. Jos sinulla on vanhoja valokuvia, joita haluat jakaa muiden kanssa, voit lähettää ne sähköisesti tai tuoda lainaksi Sinervolle.

 

Sinervon kahvit, kerran kuussa keskustellaan Velkuan-Livonsaaren alueen asukkaita puhuttavista asioista ja annetaan ideoita hankkeen toteutukselle.

 

Saaristotalohanke mukana kesän 2016 tapahtumissa Velkuassa:
- Avoimet kylät 11.6.
- Velkuapäivät 9-10.7
- Muinaistulien yö 27.8.

 

Tule mukaan ideoimaan ja toteuttamaan!

 

Tiina Saaresranta
Hankevetäjä
Saaristotalo-hanke

040-9645 202

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.